Wat is vintage?

De term vintage wordt gebruikt voor artikelen die uit de jaren vijftig tot en met tachtig komen. Vintage meubels en lampen zijn van goede kwaliteit en zijn geen massaproducten. Je kocht vroeger meubels voor het leven, dus het moest een hoge kwaliteit hebben en lange tijd meegaan.

Toen wij 18 jaar geleden begonnen met de verkoop van vintage meubels en lampen in Utrecht werd nog niet gesproken over de term vintage, men sprak van retro. Maar toen de vintage meubels steeds populairder werden begon de markt deze stijl nieuw te produceren en daar werd het label retro aangehangen. Het woord retro is afgeleid van het woord retrospectief wat terugblikken betekent.

Dit gaf verwarring bij klanten van vintage meubels, “Is dit nu oud of nieuw?” Met als gevolg dat er een nieuwe term ontstond: Vintage. Deze term komt oorspronkelijk uit de wijnwereld waar het staat voor wijn van een goed jaar.

Nu gebruikt met de term vintage om een tijdsperiode aan te geven. Op dit moment beslaat dat de periode jaren 50 tot en met 80. Maar je ziet dat deze periode steeds verder opschuift.

Het begrip vintage wordt soms onterecht gebruikt bij tweedehands artikelen. Echte vintage meubels en lampen zijn vaak uniek, van hoge kwaliteit, komen echt uit de jaren 50 tot en met 80 en dragen vaak een verhaal met zich mee.

Waarom zijn vintage meubels populair?

Vintage is enorm populair op dit moment. Jaren geleden is dit ontstaan uit een gevoel van nostalgie, men wilde terug naar vroeger waar kwaliteit nog voorop stond in plaats van massaproductie. Als vintage koper wil je je graag onderscheiden van anderen en je persoonlijke smaak laten zien.

Een andere reden is als je een echt design stuk wil is dit vintage vaak goedkoper dan nieuw.

Een derde reden is het milieu, je geeft immers een meubelstuk weer een tweede leven.

Wat is het verschil tussen vintage en retro?

Vintage wil zeggen dat de meubels echt uit de jaren 50 tot en met 80 zijn. Retro daarentegen zijn nieuw gemaakte meubels die geinspireerd op de vintage stijl. Retro komt van retrospectief wat terugblikken betekent.

Wat is het verschil tussen vintage en antiek?

Vintage meubels zijn jonger dan antieke meubels. Om meubels het label antiek te geven moeten ze tenminste 100 jaar oud zijn. Vintage wordt daarom ook wel het nieuwe antiek genoemd.

Waar kan ik vintage meubels kopen?

Er zijn natuurlijk verschillende manieren om vintage meubels te kopen denk aan een kringloopwinkel of marktplaats Wil je echter vintage meubels kopen zonder teleurstelling op beschadigingen of heb je geen zin om ze helemaal schoon te maken en te restaureren koop dan bij een online vintage shop zoals bij ons VAEN. Dan koop je goede kwaliteit, helemaal nagekeken, vaak nieuw gestoffeerd en toch een uniek.