’t Spectrum opgericht in het midden van de Tweede Wereldoorlog kwam voort uit stoffenfabrikant De Ploeg. Het contrast tussen het anarchistische, geengageerde bedrijf en de de Duitse bezetter kon niet groter. Binnen het bedrijf was er in de eerste jaren amper sprake van enige arbeidshierarchie en werd er gestreeft naar eigendom- en winstdeling. De productie bleef in de eerste jaren noodgedwongen tot kleine tasen, houten schalen en speelgoed.
In 1954 werd Martin Visser aangesteld als hoofd Ontwerp. Rond deze tijd kwam er weer meer metaal beschikbaar op de markt en ontwierp Visser zijn beroemde Sofa bed BR02.7 van buisvormig staal.
Visser trok ook externe ontwerpers aan zoals graficus Constant Nieuwenhuys, ontwerpers Benno Premsela en Kho Liang Ie en architect Gerrit Rietveld.
Hoewel de uitstraling van ’t Spectrum tot het einde van de jaren zestig nogal industrieel was, had Visser juist een voorkeur voor handgemaakte meubels; als gevolg daarvan waren de zit- en opbergproducten van ’t Spectrum altijd fijn bewerkt en vaak te duur voor de massamarkt.
Begin jaren ’70, toen goedkopere, buitenlandse producten voor stevige concurrentie zorgden, besloten de directeuren van ’t Spectrum het bedrijf te liquideren. Sommige medewerkers wilden echter doorgaan; en dus openden ze een kleinere productie-outfit onder de naam Arspect, waar ze naast nieuwe ontwerpers een klein aantal ’t Spectrum-stukken verkochten. Niet in staat om financiële problemen in de jaren 1980 te doorstaan, sloot Arspect ook; maar gelukkig kocht een andere oud-medewerker van ’t Spectrum de originele ontwerplicenties uit de jaren 60 en richtte Spectrum, zoals het nu bekend is, op in Eindhoven.
Bekijk hier een aantal van onze producten van ’t Spectrum